Te weinig kennis cybercrime bij mkb
Digitale bedreigingen voor bedrijven worden steeds groter. Denk bijvoorbeeld aan malware, phishing, ransomware of een DDoS-aanval. Cyberoplichters vormen een enorme schadepost voor ondernemers. Ze maken misbruik van de bedrijfsnaam, vervalsen facturen of versturen betaalopdrachten. Vooral mkb-bedrijven hebben vaak echter te weinig kennis over dit onderwerp om hun digitale veiligheid te verbeteren.
Advies over cybersecurityGebrek aan kennis en te grote dadendrang
Specialisten van MKB Nederland constateren een gebrek aan kennis en een te grote dadendrang bij bedrijven. Ondernemers willen na een cyberaanval snel de bedrijfsactiviteiten hervatten. Zo wordt het systeem soms weer ingeschakeld voordat alle gevaren zijn geëlimineerd. Dat kan leiden tot meer schade.
Gemiddelde schade € 14.000
In 2018 meldden 426 mkb-bedrijven zich bij de Fraudehelpdesk nadat zij slachtoffer werden van cybercriminelen. Deze bedrijven verloren in totaal bijna 6 miljoen euro, gemiddeld is dat per slachtoffer ongeveer € 14.000. De daadwerkelijke schade ligt nog hoger, omdat onder meer phishing niet mee werd gerekend door de Fraudehelpdesk.
Ondernemers aan het woord die slachtoffer werden van cybercrime
Het daadwerkelijke aantal slachtoffers is niet duidelijk. Want lang niet altijd wordt het naar buiten gebracht door bedrijven wanneer zij getroffen zijn door een cyberaanval. Dit komt onder meer door schaamte. In het FD van 15 november 2019 vertelden drie ondernemers die onlangs het slachtoffer van cyberoplichters werden openhartig over de schade en andere gevolgen. Leerzame voorbeelden voor iedere ondernemer.
Basisscan Cyberweerbaarheid
Het Digital Trust Center, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, heeft om het bewustzijn en de kennis te vergroten een Basisscan Cyberweerbaarheid gelanceerd. De Basisscan Cyberweerbaarheid is een praktisch hulpmiddel waarmee ondernemers in zo’n vijf minuten de digitale veiligheid van hun bedrijf kunnen doorlichten.
Hoe wordt de cyberweerbaarheid gemeten?
Op basis van 25 stellingen, bijvoorbeeld over het gebruik van een wachtwoordmanager en het maken van back-ups, krijgt de gebruiker een rapport met praktische tips om de digitale weerbaarheid zelfstandig te verbeteren. De stellingen zijn gerelateerd aan de vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen: inventariseer kwetsbaarheden, kies veilige instellingen, voer updates uit, beperk toegang en voorkom virussen en andere malware.
Premie berekenen cyberverzekering