Schade door cybercriminaliteit schiet wereldwijd omhoog
Cybercriminaliteit dreigt de wereldmarkt in 2021 jaarlijks zes biljoen dollar te gaan kosten. Dat is gelijk aan het bruto nationaal product van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Door de snelle digitalisering nemen de cybersecurity risico’s snel toe en bedrijven kunnen maar moeilijk bijblijven. Dat blijkt uit onderzoek van ESI ThoughtLab, een economische denktank uit de Verenigde Staten.
Risico’s van digitale transformatie
Het onderzoek laat zien dat de risico’s snel toenemen naarmate organisaties meer investeren in digitalisering. 57% van de respondenten ziet het delen van data met partners en leveranciers als snelst groeiende risico op kwetsbaarheid. De introductie van nieuwe technologie en apparatuur is met 48% het tweede snelst groeiende risico. Directies verwachten bovendien dat het aantal aanvallen via een leverancier alarmerend snel gaat toenemen.
Eigen personeel grootste bedreiging
Het gevaar van hacken komt vooral van slecht geïnformeerd personeel. Maar liefst 87% van alle respondenten zien ongetraind personeel als het grootste cybersecurity risico. De meeste aanvallen op bedrijven komen van malware en spyware (81%), phishing (64%) en ransomware (63).
Gemiddeld 65.000 cyberaanvallen per dag op Brits kleinbedrijf
De cijfers uit het onderzoek van Thoughtlab sluiten aan bij een onderzoek van Hiscox onder Britse bedrijven met minder dan 50 man personeel. Deze bedrijven worden dagelijks gezamenlijk geconfronteerd met 65.000 cyberaanvallen. Op topdagen gaat het zelfs om 359.000 aanvallen per dag door cybercriminelen. Volgens de cyberverzekeraar hebben afgelopen jaar drie van de tien ondernemingen in het kleinbedrijf in de UK te maken gehad met een datalek, wat neerkomt op 4.500 succesvolle aanvallen per dag. Hoewel de meeste pogingen mislukken, wordt desondanks elke 19 seconden een kleinbedrijf in de UK succesvol gehackt.