Domeinnaam opzeggen vergroot kans op datalekken
Opgezegde domeinnamen vormen een beveiligingsrisico. Een domeinnaam die is opgeheven, is meestal na een paar dagen weer beschikbaar. Ook internetcriminelen kunnen je oude domeinnaam vervolgens registreren en gebruiken. In een blog op de website FrankWatching legt Dave Buis van RealHosting uit welk risico u loopt. De belangrijkste punten met het oog op datalekken zetten wij voor u op een rij.
Mails naar oud e-mailadres in de verkeerde handen
Als u e-mail heeft gebruikt via de opgezegde domeinnaam, dan is het mogelijk dat het e-mailadres nog in adresboeken van anderen staat waardoor e-mails naar dit adres worden verstuurd. Deze e-mail kan met een catch-all (e-mailadres waarop alle e-mail gericht aan de domeinnaam binnenkomt worden afgevangen door de nieuwe eigenaar van de domeinnaam. Zo kan er mogelijk vertrouwelijke correspondentie in verkeerde handen vallen.
Inloggegevens achterhalen met behulp van oude e-mailadressen
Er zijn de laatste jaren nogal wat digitale inbraken geweest waar gegevens zijn gelekt. Internetcriminelen kunnen zo achterhalen welke e-mailadressen waar werden gebruikt, om vervolgens via een wachtwoord-reset toegang te krijgen tot inlogaccounts. Zo krijgen zij mogelijk toegang tot bedrijfsinformatie en privacygevoelige gegevens.
Tips voorkomen datalek bij opzeggen domeinnaam
- Documenteer op welke website u inlogaccounts gebruikt, en pas deze aan als u de domeinnaam opzegt.
- Gebruik waar mogelijk een tweestapsverificatie bij inlogaccounts.
- Zeg de domeinnaam pas op als u geen activiteit meer heeft op de domeinnaam.